Januári kérdés

Első alkalommal egy összetett kérdésre vártunk választ. A Fogadj örökbe egy szerzetespapot! oldalon szerepel két atyánál ugyanaz az 5 betűből álló szerzetesrend-rövidítés. Melyik ez a rend? Pontosan minek a rövidítése az az öt betű? Miért pont erre a rendre kérdezünk rá (azaz miben egyedi ez a rend a többi között)?

A helyes válaszok:

Magyar Pálos Rend – OSPPE (Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae – Első Remete Szent Pál Rendje); ez az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend.

Még néhány fontos információ a pálosokról:

2020-ban ünneplik alapítójuk, Boldog Özséb halálának 750. évfordulóját, ebből az alkalomból emlékévet hirdettek Magyarország, közöm van hozzád! mottóval, mivel Boldog Özsébet és remete társait meghatározta a hazájukért érzett felelősség és összetartozás.

Pálosan szép az élet! – hirdeti a januárban útnak indított pálos kiállítóbusz, amely idén bejárja az országot, így akár te is találkozhatsz vele.

Az Eucharisztikus Kongresszus hetében, szeptember 15-én délután a NEK meghívott résztvevői különvonattal – a tervek szerint az 1938-as kongresszus addigra helyreállított díszvonatával – , az Oltáriszentség kíséretében, az esztergomi bazilikába utaznak. Itt a pálosok jubileumi imát tartanak a Boldog Özséb emlékév kapcsán.  (Forrás: iec2020.hu)

A pálos atyák magyarországi központja Pécs, ezen kívül van még közösségük Budapesten – a Sziklatemplomban, Márianosztrán, Petőfiszállás-Pálosszentkúton és Erdélyben – Hargitafürdőn.

1990 óta pálos nővérek is szolgálnak hazánkban, szemlélődő-engesztelő hivatásukat erdőkürti monostorukban élik.

Várunk februári játékunkra is 🙂