Februári kérdés

Februárra egyetlen kérdést tettünk fel, de picit több kutatómunkát igényelt a pontos válasz megtalálása.

Miért éppen ez a honlapunk nyitóképe? (azaz mi köze van a Lánchídnak egy korábbi Eucharisztikus Kongresszushoz? olyasmit keresünk, ami a nyitóképen is látszik!)*

*A honlap nyitóképe megváltozott, de itt közöljük a korábbi, eredeti képet.

A helyes válasz:

A Lánchíd díszkivilágítása az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra készült el, és azóta is az esti főváros egyik leggyakrabban fényképezett ékessége.

Érdekesség:

Nem a Lánchíd díszkivilágítása az egyetlen 1938-as beruházás, amit azóta is “használunk”. Például a Hősök tere is az akkori Kongresszusra alakult át:

Kezdetben a térnek nem volt burkolata, eredetileg ugyanis parknak szánták. A Városliget zöldjéhez hasonlóan dús lombú fák, bokrok, virágágyások, szökőkutak és sétányok övezték a Nemzeti Pantheon előtti területet. A tér 1938-ban kapott díszburkolatot. Budapest rendezhette meg ugyanis a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A jelentős vallási esemény egyik helyszíne a Hősök tere lett, ami így megkívánta a tömegek felvonulására alkalmas burkolatot. (Forrás: szeretlekmagyarorszag)

***

Érkezett egy egyedi, kreatív válasz is, amely ugyan nem az, amire mi gondoltunk, de mégis adunk rá egy pontot:

Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus jelmondata: “Vinculum Caritatis”
A “vinculum” szó láncszemet, köteléket is jelent. Ahogy Budát és Pestet összeköti a Lánchíd, ugyanígy az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus köti össze szentségi szinten az embereket.