Koudela Géza

dr. Koudela Géza az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának zeneszerzője. A jezsuita Bangha Béla szövegére komponált műve népénekké vált. A farkasréti temető 15. parcellájának kerítés felé eső első sorában található síremlékén a himnusz első sorának kottás szövege látható: „Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat”.

Koudela Géza 1894. húsvét vasárnapján (március 25.) született Kalocsán, egy zenész család hetedik gyermekeként. 1917-ben Kalocsán szentelték pappá, 1920-tól azonban az esztergomi főegyházmegyében működött. Sokrétű feladatot töltött be: volt kollégiumi prefektus, papnövendékek énektanára, a pesti Egyetemi-templom karnagya és orgonistája, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyházzenei szakának tanára. Egyházi és világi műveket komponált.

Mint muzsikusnak Liszt Ferenc volt az ideálja; mint papnak, Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök volt az eszményképe. A pesti Egyetemi-templomban mindig Koudela Géza orgonajátéka vezette be Prohászka konferenciabeszédeit. Általában előre megbeszélték a zenei hátteret. 1927. április 1-jén, pénteki napon Prohászka püspök a Titanic-korált kérte: „Közelebb hozzád Istenem, közelebb!” Mintha megérezte volna a püspök, hogy már csak pár óra, és az örökkévalóságba költözik. Mint tudjuk, Prohászka Ottokár az Egyetemi-templom szószékén kapott agyvérzést, és másnap, április 2-án – szombaton – a szomszédos Központi Szeminárium épületében meghalt.

Tíz évvel később Koudela Géza – miután édesanyjának zongorán előadta az eucharisztikus kongresszusra komponált himnuszát – eszméletét vesztette. A kórházi kezelésnek köszönhetően még két évet élt, majd 1939. június 21-én, 45 évesen meghalt. A himnusz szövegírója, a jezsuita Bangha Béla a következő évben, 1940. április 30-án halt meg. Ő 60 évet élt.

Forrás: Farkasréti Plébánia